Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Omvärldsbevakning


 • Livstids fängelse för mord på föräldrarna
  Sollentuna. En man som tidigare dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter att ha mördat sina föräldrar får påföljden ändrad av hovrätten. Domstolen dömer i stället mannen till livstids fängelse, trots att han begick brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning.
  Artikel i Dagens Nyheter 23 nov., 2017
   
 • Tunga instanser stöttar förslag om snabbare lagföring - men varnar för polisens ansvar 
  "Det finns anledning att välkomna att det ännu en gång görs ett försök att få till stånd ett snabbare förfarande för de enklare brottmålen". Det konstaterar Justitieombudsmannen. Även Riksrevisionen ställer sig bakom planerna på ett snabbförfarande som i höst ska testas i Stockholm. Advokatsamfundet är dock inte lika positiva och alla oroas av det ansvar som läggs på polisen.
  Artikel i Dagens Juridik 13 oktober, 2017

 

 • Psykisk ohälsa och våldsbejakande extremism - »Att förhindra våld är alltid en vinst för alla inblandade …«
  Psykiatrins främsta uppgift är att bedöma och behandla patienter med psykisk ohälsa. Psykiatrin har ett ansvar att vid behov bedöma risk för våldsamt beteende. I svårbedömda fall bör psykiatern överväga kontakt med verksamheter med erfarenhet av att bedöma risk för våld.
  Artikel i Lakartidningen.se 2017-11-09


 • Fokus på förövare ska stoppa relationsvåld Kommunernas arbete mot våld i nära relationer ser mycket olika ut. Med fokus på förövarna ska nu kommunernas arbete kartläggas i en stor enkät.
  – Bilden är att det görs en hel del bra på olika håll i landet. Men det finns också vita fläckar på kartan, säger Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg, som leder utredningen.
  Artikel i SvD 19 okt, 2017
   
 • Högre återfallsrisk efter korta fängelsestraff än efter långa - ny forskning
  Återfallen i brottslighet bland dem som friges från fängelse har minskat sedan början av 2000-talet. Återfallen är högre för dem som har dömts till kortare fängelsestraff och tvärt om. Det visar en ny studie från Brottsförebyggande rådet. 
  Artikel i Dagens Juridik 10 oktober, 2017
   
 • Rättsosäker rättspsykiatri?
  Rättsmedicinalverkets (RMV) rättspsykiatriska team ska sedan 2008 besvara domstolsfrågor om huruvida en åtalad till följd av allvarlig psykisk störning också »saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt« [1]. Det har nu gått några år sedan lagen infördes, men fortfarande råder osäkerhet bland läkare och psykologer som ingår i teamen om hur frågeställningen ska besvaras.
  Debatt i Lakartidningen.se 2017-08-22
   
 • Färre "farliga" fångar i bunkrarna - dyra säkerhetsplatser används till annat
  Dyra säkerhetsplatser står tomma eller används till annat än vad de är avsedda för. När Dagens Juridik i våras skrev om Kriminalvårdens bristande beläggning visade 2015 års siffror en genomsnittlig beläggningsgrad på 41 procent. Nu visar nya uppgifter till Dagens Nyheter att beläggningen har sjunkit ytterligare.
  Artikel i Dagens Juridik 15 augusti, 2017


 • Platser står tomma på dyra anstalter
  Allt färre fängelsedömda placeras i Kriminalvårdens särskilda säkerhetsbunkrar. De dyra platserna byggdes för att kontrollera särskilt besvärliga och farliga fångar. Men behovet av platserna har blivit allt mindre, visar nya siffror.
  Artikel i Dagens Nyheter 15 aug., 2017

 

 • Tolv myndigheter ska arbeta mot organiserad brottslighet i "särskilt utsatta områden"
  Sju nya så kallade samverkansråd och tolv olika myndigheter ska arbeta mer lokalt mot organiserad brottslighet. Det är resultatet av det uppdrag som Polismyndigheten fick förra året efter den uppmärksammade rapporten om "särskilt utsatta områden".
  Artikel i Dagens Juridik 12 juni, 2017
   
 • Status och makt viktigare än pengar - ny strategi ska möta grovt kriminella på fängelserna
  För grovt kriminella som har tagit över bostadsom-råden är status och makt viktigare än att tjäna pengar. Det säger Niklas Bellström vid Kriminal-vårdens Säkerhetsavdelning som är en av dem som just nu arbetar fram en ny strategi för att möta den organiserade brottsligheten inne på fängelserna.
  Artikel i Dagens Juridik 7 juni, 2017
   
 • "Enorm nivå av våld och förakt för myndigheter" - växande gängkriminalitet hot mot hela samhället Sverige står inför mycket allvarliga problem på grund av unga kriminella män i utsatta områden. Både Kriminalvården och polisen talar om en ”enorm nivå av våld och ett monumentalt förakt för myndigheter” - samtidigt som straffen inte har någon som helst effekt. Det framkom vid ett seminarium i Justitieutskottet idag.
  Artikel i Dagens Juridik 10 maj, 2017
   
 • ”Varning för oseriösa rovdjurstidskrifter”
  Oetiska ”vetenskapliga” tidskrifter – fake journals – är ett problem för vetenskapen, skriver tre debattörer.
  Debatt i Dagens Medicin 2017-05-24 
    
 • "Ansvaret ska inte ligga på den dömde" - garanterat jobb och "inslussgrupper" ska hindra återfall i brott
  Tiden efter frigivning ska planeras noga och man ska vara garanterad sysselsättning. Det har utredaren och juristen Anne Holm Gulati föreslagit regeringen. Hon vill också se en fortsättning på behandling eller utbildning som inletts i fängelset och hon vill att varje person ska få möjlighet till skuldrådgivning.
  Artikel i Dagens Juridik 4 maj, 2017

 

 • Fler platser på ungdomshem - 65 miljoner extra till Statens institutionsstyrelse
  Regeringen vill stärka Statens institutionsstyrelse (SiS) och myndigheten får ytterligare 65 miljoner kronor.
  Artikel i Dagens Juridik 2 maj, 2017 
   
 • Strafftiderna påverkar mer än antalet dömda - så har fångpopulationen varierat sedan 1950-talet
  Det är framförallt strafftiderna och inte antalet utdömda fängelsestraff som påverkar hur många som sitter i svenska fängelser. Det visar en analys från Brottsförebyggande rådet Brå som som tar avstamp i 1950-talets Sverige.
  Artikel i Dagens Juridik 27 april, 2017 
   
 • Kriminologen: Nu krävs radikala åtgärder
  Den senaste tidens explosionsartade ökning av dödlig våld i den kriminella miljön är djupt oroväckande, enligt krimino­logen Mikael Rying. Nu krävs det snabba åtgärder för att bryta framväxten av det parallell­samhälle som redan tycks ha fått starkt fotfäste – särskilt i våra mest utsatta förorter, anser han.
  Artikel i Dagens Nyheter 10 mars, 2017
   
 • Debatt. ”Fotboja som samhällsskydd behövs för nya tiders brott” Om vi vill minska risken för framtida terrorbrott så är tidsbestämda fängelsestraff otillräckligt. Det är dags att byta perspektiv. Vår rätt till skydd kräver en tidsobestämd samhällsskyddspåföljd i lagen. Rätt utformad fungerar den brottsförebyggande och kan rädda liv, skriver rättspsykiatrikern Erland Richardson.
  Artikel i Dagens Nyheter 7 mars, 2017
   
 • Studie bekräftar hjärnförändringar vid adhd
  En stor studie bekräftar nu att personer med adhd har förändringar i hjärnan. Adhd är alltså inte bara en "etikett" som sätts på besvärliga barn eller dåligt föräldraskap.
  Artikel i SvD 16 feb, 2017
   
 • Subcortical brain volume differences in participants with attention deficit hyperactivity disorder in children and adults: a cross-sectional mega-analysis
  Artikel i The Lancet Psychiatry 15 feb. 2017
   
 • Medelhavskost verkar göra dig gladare
  Medelhavskost tycks kunna hjälpa mot svåra depressioner, enligt en mindre randomiserad studie i tidskriften BMC Medicine. 
  Artikel i Dagens Medicin 2017-02-13
   
 • Schizofreni och bipolär sjukdom kopplades till högre sCD14-nivåer
  Tvillingar med schizofreni eller bipolär sjukdom hade högre nivåer av fritt kluster av differentiering 14 (sCD14) i cerebrospinalvätskan jämfört med icke drabbade syskon, enligt en svensk studie. Studien stödjer att sCD14 kan ha betydelse vid både aktivering av och försvar mot schizofreni och bipolär sjukdom.
  Artikel i Lakartidningen.se 2017-02-09
   
 • Kräver lagändring efter hotbrev
  Efter att en patient inom rättspsykiatrin skickat ett stort antal hotbrev till myndigheter ställs nu krav på en lagändring för att sätt stopp för fler hot. 
  Artikel i Dagens Medicin 2017-02-07 
   
 • Anorexisjuka kvinnor kan ha drag av autism
  Unga kvinnor som drabbats av anorexi visar autistiska drag och autistiskt ätbeteende, även efter det att de kommit över sina ätstörningar, visar en doktors­avhandling.
  Artikel i Dagens Nyheter 2017-02-05
   
 • Psykiatrisk diagnos ovanligt hos gängkriminella
  Psykiatrisk diagnos är betydligt mer vanligt hos grova våldsbrottslingar som begår brott mot personer i sin nära omgivning än hos gärningsmän som är gängkriminella. Det visar en ny studie.
  Artikel i Läkartidningen 2017-01-17
   
 • Varannan niondeklassare har begått brott - var tredje pojke har begått våldsbrott
  Andelen elever som utsatts för brott är ungefär lika stor som andelen som själva har begått brott -ungefär varannan niondeklassare. Det visar Skolundersökningen om brott 2015, som görs av Brottsförebyggande rådet (Brå).
  Artikel i Dagens Juridik 2017-01-16

 • Ivo kritiserar livsfarlig inlåsning 
  Patienter låstes in när brandlarmet gick på den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Livsfarligt, enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som konstaterar att inlåsningen var olaglig. Kliniken kritiseras också för rutinen att låsa in patienter i samband med överfallslarm, rapporterar lokala medier.
  Artikel i Dagens Medicin 2016-12-23 
   
 • Läkare döms för dråp – som begåtts av en patient En psykiater i Frankrike har dömts skyldig till ett dråp som begåtts av en patient. Historien möter starka reaktioner. »Straff är inte konstruktiva om man vill förbättra vården«, säger en representant för ett psykiaterförbund.
  Artikel i Läkartidningen 2016-12-16

 • Brottsdömda återföll mer sällan i brott när de fick psykofarmaka
  Exfångar begick färre nya våldsbrott under perioder då de behandlades med vissa läkemedel, enligt en ny svensk observationsstudie i Jama.
  Artikel i Dagens Medicin 2016-11-01
   
 • Utökad hjälp till spelmissbrukare
  Regeringen vill att spelmissbruk ska likställas med annat missbruk. Dessutom föreslås bland annat att kommunerna ska få ett tydligare ansvar för att jobba mot spelmissbruk, enligt det förslag som lämnas till riksdagen
  Artikel i Dagens Medicin 2016-12-12
   
 • Risk för våld och kriminalitet vid personlighetssyndrom
  Risken för våld och kriminalitet är förhöjd vid antisocialt personlighetssyndrom samt vid antisociala personlighetsdrag.
  Artikel i Läkartidningen 2016-12-07
   
 • Brus från vattenfall kan förbättra koncentration för unga med adhd
  I riktlinjerna för adhd förespråkas annan slags behandling som komplement till läkemedel. Ett exempel är vitt brus som tycks kunna ge ökad koncentrationsförmåga.
  Artikel i Dagens Medicin 2016-09-28  
   
 • Att göra forskning tillgänglig för alla kräver mer stöd
  Kan motverka forskningsfusk. Resultaten från offentligt finansierad forskning ska ska bli tillgängliga för alla. Publicering av resultat måste på sikt ske till en lägre kostnad utan att det påverkar kvalitetsgranskningen. För att nå dit i Sverige måste flera aktörer agera, skriver Sven Stafström, Vetenskapsrådet och Gunilla Herdenberg, Kungliga biblioteket.
  DN Debatt 2016-09-22
   
 • ”Misstänkliggör inte viktig forskning om adhd”
  Lars Lundström fortsätter sitt korståg mot läkemedelsbehandling vid adhd, se dagensmedicin.se den 1 augusti. Denna gång genom att återigen misstänkliggöra vår studie där vi undersökte effekten av adhd -medicinering (metylfenidat) hos amfetaminberoende män med adhd.
  I ett tidigare debattinlägg (Dagens Juridik 2013) försökte han påskina att vi mörkat resultaten och i det aktuella inlägget påstår han att resultaten inte presenterats korrekt. Den intresserade kan dra sina egna slutsatser genom att ta del av studien i sin helhet, som finns fritt tillgänglig på nätet i den vetenskapliga tidskriften Addiction (Konstenius et al., 2014).
  Artikel i Dagens Medicin 2016-09-12

 • Studie: Intagna mår bättre av yoga
  Den som sitter i fängelse mår bättre av yoga. Både intagnas hälsa, sömn och impulskontroll förbättras med hjälp av den filosofiska träningsformen.
  Artikel i SvD 16 sept, 2016
   
 • 167 rymningar från rättspsyk i Malmö
  På fem år har 167 patienter avvikit från den rättspsykiatriska avdelningen i Malmö.
  Artikel i Dagens Medicin 2016-09-06
   
 • Djup hjärnstimulering vid psykiska sjukdomar visar lovande resultat
  Men behandlingen är fortfarande experimentell.
  Artikel i Läkartidningen 2016-08-19
   
 • Så kan vi lura tankepolisen
  Hur försvarar vi oss mot den nationalism, islamism och managementism som i dag brutaliserar det offentliga rummet? Li Bennich-Björkman föreslår civilisationsstudier för att ge ett helhetsperspektiv på mänsklighetens skapande och tänkande. Bara så kan vår tids version av Orwells tankepolis motas undan.
  Artikel i SvD Kultur 9 aug, 2016

 • ”Myt om medicinering av adhd lever vidare”
  Lars Lundström, doktor i psykologi och legitimerad psykolog, är kritisk till den spridning studien om adhd-medicin till fängelsedömda män, gjord vid Karolinska institutet, har fått. "Vad är det för maktförhållanden inom KI och svensk psykiatri som gör det möjligt att denna myt får evigt liv?" frågar han sig. 
  Artikel i Dagens Medicin 2016-08-01
 • Snart ska intagna testas för adhd
  Intagna på landets fängelser ska screenas för adhd. Kriminalvården ser positiva fördelar. Men beslutet ifrågasätts av Statens medicinsk-etiska råd
  Artikel i SvD 28 jul, 2016
   
 • Kvinnor mördar oftast hemma
  Män begår många typer av mord. Kvinnor mördar i större utsträckning en partner i hemmiljö, med missbruk i bakgrunden. Nu vill forskare att samhället tar riskfaktorer i parrelationer på större allvar.
  Artikel i SvD Debatt 14 jun, 2016
   
 • ”Unga kriminella behöver frihetsberövas”
  Vi vet redan vad som krävs för att stoppa unga kriminella, men det görs inte. Istället fortsätter politiker att använda slitna fraser och honnörsord som exempelvis nolltolerans, utan innehåll.
  Artikel i SvD Debatt 4 jun, 2016

 • Längre straff leder fel
  Komplexa frågor erbjuder sällan enkla svar. Flotta principer kan fungera utmärkt som kompasser i en svår verklighet, men ibland vållar tillämpningen så stora problem att själva principen sätts i gungning.
  Ledare i DN 2016-06-08
   
 • Färre dömda begår nya brott efter fängelset
  Färre som döms till fängelse återfaller i kriminalitet. Andelen har de senaste 15 åren minskat från 42 till 31 procent, visar färsk statistik från Kriminalvården. – Vi ser faktorer som pekar på att det faktiskt blir bättre i samhället, säger Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg.
  Artikel i DN 2016-05-24
   
 • Managing Ethical Challenges to Mental Health Research in Post-Conflict Settings
  En artikel om etiken kring psykiatrisk vård i post-katastrof och -krissituationer, som när det gäller krig och krigsrelaterade flyktingströmmar.
  Artikel i Developing World Bioethics April -16
   
 • Genetic background of extreme violent behavior
  In developed countries, the majority of all violent crime is committed by a small group of antisocial recidivistic offenders, but no genes have been shown to contribute to recidivistic violent offending or severe violent behavior, such as homicide.
  Artikel i Molecular Psychiatry nr. 20 -15
   
 • Ökad mortalitet vid tvångssyndrom
  Patienter med tvångssyndrom (obsessive compulsive disorder, OCD) har ökad mortalitet jämfört med befolkningen i stort, enligt en studie publicerad i JAMA Psychiatry.
  Artikel i Läkartidningen 15/2 -16
   
 • Psykisk problematik hos män var kopplad till ökad risk att utöva våld
  Avhandling: Förhållandet mellan psykisk problematik och våldsanvändning är komplicerat på grund av inblandning av flera andra tidiga riskfaktorer. I en aktuell avhandling undersöktes detta förhållande, det serotonerga systemets betydelse för våld samt dödligheten hos utövare av våld.
  Artikel i Läkartidningen 5/2 -16
   
 • Uppförandestörning kan vara kopplad till skillnad i grå substans
  I tidskriften JAMA Psychiatry presenteras en undersökning kring hur beteendestörningar hos barn kan kopplas till skillnad i hjärnans grå substans, den del av hjärnan som bland annat omfattar kortex där bearbetning av information sker.
  Artikel i Läkartidningen 4/1 -16
   
 • Därför blir en del aggressiva av alkohol
  Alkohol kan orsaka stora personlighetsförändringar – en del blir aggressiva och våldsamma. Brottsförebyggande rådet ser exempelvis en tydlig koppling mellan våldsbrott, storhelger och större alkoholkonsumtion. Men vad är det i alkoholen som framkallar våldet? Varför blir bara vissa personer aggressiva när de dricker? Och hur bär vi oss åt för att undvika det?
  Artikel i GP 27/12 -15
   
 • Ivo anmäler chefsöverläkare till åklagare
  Läkare riskerar fängelse efter att en patient tvångsvårdats utan lagstöd under en längre tid.
  Artikel i Dagens Medicin 24/11 -15

 • Aggressivt beteende hos barn signal att ta på allvar.
  Det är tidigare känt att en majoritet av våldsbrott begåtts av en liten andel människor: en procent av befolkningen står för 63 procent av alla sådana brott.
  Björn Hofvander, forskningsansvarig vid Rättspsykiatri, Region Skåne och forskargruppsledare vid IKVL Lunds universitet, forskar på just den procenten individer.
  Artikel i Aktuellt om vetenskap & hälsa 28/ -15
   
 • ”De flesta med psykisk sjukdom begår aldrig våldsdåd”
  ”De allra flesta med psykisk sjukdom begår aldrig våldsdåd under sin livstid. En mycket starkare prediktor är tidigare beteende, till exempel tidigare våldsamt beteende”, skriver Lia Ahonen.
  Artikel i SVT Nyheter- Opinion 26/10 -15
 • Den konservative terroristen
  Är attacken och morden i Trollhättan hatbrott eller terrorism? Den ena behöver inte utesluta det andra, skriver hatbrottsforskaren David Brax.
  Artikel i SYDSVENSKAN 26/10 -15

 • Temanummer: Psykotiska syndrom
  Människor med psykossjukdomar är omgärdade av fördomar och missuppfattningar. Förutom det lidande som själva sjukdomen orsakar drabbas denna grupp ofta av utanförskap och svårigheter att få arbete och rätt vård.
  Läkartidningen 13/10 -15
   
 • Beroendeteamet: en bio-psyko-social smältdegel
  Läkare, psykologer och socionomer samverkar inte fullt ut – trots att de vill
  Artikel i Läkartidningen 1/9 -15

 • Koppling mellan autismspektrumstörning och extremt BMI
  Extremt BMI, både högt och lågt, är tre gånger vanligare bland barn med autismspektrumstörning än hos jämnåriga utan sådana problem. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
  Artikel i forskning.se 3/9 -15
   
 • ”Vi har hittat mycket gömd komplexitet i hjärnan”
  Amerikanen Karl Deisseroth är mannen bakom den omtalade optogenetiken som i grunden förändrat hjärnforskningen.
  Artikel i Dagens Medicin 8/9 -15
   
 • Kriminalpolitiska utspel saknar stöd i forskningen
  Felipe Estrada, Henrik Tham
  Artikel i DN Debatt 30/8 -15
   
 • What makes peaceful neighbours become mass murderers
  Article in Nature | News 11/5 -15
 • Därför gör vi granskningen av adhd-läkemedel
  Allt fler får en adhd-diagnos och många äter mediciner för att få hjälp mot sina symtom. Många blir också hjälpta av medicinerna, det finns det mycket forskning som visar och många patienters och läkares erfarenheter styrker bilden. Det finns också ett antal kända biverkningar, precis som för nästan alla läkemedel
  Avsnitt i Sveriges Radios Vetenskap & Miljö
   
 • Symtom på autism har inte ökat i Sverige
  Antalet barn som diagnostiseras med autismspektrumstörning har stigit på senare år. Men den här ökningen beror sannolikt inte på en reell ökning av autismsymtom, enligt en ny svensk studie i tidskriften BMJ.
  Artikel i Dagens Medicin 30/4 - 15

 • Omognad kan diagnostiseras som adhd
  Barn som är födda sent på året har trettio procent större sannolikhet att få en adhd-diagnos jämfört med barn födda tidigt på året.
  Artikel från Sveriges Radio Ekot - Nyheter 7/4 -15
   
 • Fler unga drogar sig in i psykos
  Allt fler unga får psykiatrisk slutenvård för att de drabbas av psykos - ett allvarligt tillstånd där personen tappar kontakt med verkligheten, visar SvD:s kartläggning. På Norra Stockholms psykiatri har man sett en oroande utveckling där fler unga drogar sig in i psykos.
  Artikel från Svenska Dagbladet SvD - Nyheter 12/4 -15
   
 • Narkotikaklassad medicin i fängelser väcker oro
  Läkare inom Kriminalvården skriver ut allt mer adhd-medicin, som en delav en medveten behandlingsstrategi. Men kritiker pekar på bristande kontroll av den narkotikaklassade medicineringen samt sprickor i vårdkedjan när fångar slussas ut i samhället.
  Artikel från Svenska Dagbladet SvD - Nyheter 29/3 -15
   
 • ”Lätt att felbedöma risken för suicid”
  Viktigt att ta hänsyn till den miljö som suicidbedömningen görs i, skriver två debattörer.
  Debatt i Dagens Mecicin 12/3 -15
 • Nytt verktyg testas för att mäta aggressivitet
  Forskare i Göteborg har tagit fram ett anstaltsanpassat verktyg för att mäta förändringar i aggressivitet, ett viktigt instrument för att se om en behandling verkligen fungerar.
  Artikel i Dagens Medicin 12/3 - 15
   
 • Den stökiga psykiatrin. Minnen, samtal, tankar
  PC Jersild
  Stökig verksamhet – med utveckling till det bättre
  Recension i Läkartidningen 2015-01-08
   
 • Vård utan samtycke
  De boende på Fagareds ungdomshem är tonåringar, men har redan begått grova våldsbrott.
  Artikel från Svenska Dagbladet SvD - Kultur 15/2 -15
   
 • The Latest Hypocrisy in SVP Expert Testimony
  Blog post in HuffPost Science January 28, -15

 • Weaponizing Psychology
  Why the American Psychological Association Caved to Torture
  Artikel från Counterpunch 24 December -14  

 • Åtalad överläkare frias av rätten
  Artikel i Läkartidningen.2015-01-08 
   
 • Stor variation i adhd-diagnoser
  Artikel från Svenska Dagbladet SvD - Inrikes 19/12 -14

 • Norwegian Developments and Perspectives on Violence Risk Assessment
  Article in Criminal Justice and Behavior December -14

 • Mental health: A world of depression
  Artikel i  Nature | News Feature 12/11 -14 
   
 • Effekt av medicin mot pedofili omtvistad
  Artikel från Svenska Dagbladet SvD - Inrikes 8/11 -14
   
 • Ivo nobbar rådvill rättspsykiatri
  Artikel från Dagens Medicin 7/11 - 14
   
 • Psykiatrer tror att larmbågar stigmatiserar patienterna
  Artikel från Dagens Medicin 28/10 - 14
   
 • Interview with Seena Fazel, Clinical Senior Lecturer, University of Oxford on Vimeo.
  vimeo.com/m/18899657
 • Gener förklarar grova våldsbrott
  Artikel från Svenska Dagbladet SvD - Inrikes 28/10 -14
   
 • Two genes linked with violent crime
  Artikel i BBC NEWS Science & Environment 28/10 -14
   
 • ”Frustrerande att inte psykiatrin nått längre”
  Artikel från IDAGSIDAN i SvD NYHETER från 28/10 -14
 • Fri vilja
  Artikel från Wikipedia bedömd som "Utmärkt artikel" och publicerad som "Dagens artikel" 27/10 -14
 • Continuity, Change, and Contradictions
  Risk and Agency in Criminal Careers to Age 59
  Artikel i Criminal Justice and Behavior 15/10 -14
   
 • Svensk psykvård nu på europeisk bottennivå
  Artikel från Svenska Dagbladet SvD - Inrikes 11/10 -14
   
 • "Det behövs mer vetenskap i psykiatrin"
  Forskarporträtt av Clara Hellner Gumpert i KI Nyheter
   
 • Diagnostik och terapi utmanar än, trots snabb tillväxt av kunskap
  Artikel i Läkartidningen 23/9 -14
   
 • Tourettes syndrom – i gränslandet mellan neurologi och psykiatri
  Artikel i Läkartidningen 23/9 -14
   
 • Autismspektrumsyndrom ersätter Aspergers syndrom och autism
  Artikel i Läkartidningen 23/9 -14
   
 • ADHD bör uppmärksammas mer – tidiga insatser spar lidande
  Artikel i Läkartidningen 23/9 -14
   
 • ESSENCE samlar diagnoserna till en helhet
  Artikel i Läkartidningen 23/9 -14
   
 • Ny avhandling: Rättigheter kränks vid tvångsvård av psykiskt sjuka
  Artikel i DAGENS JURIDIK 22/9 -14

 

Sidansvarig: Stefan Axelsson|Sidan uppdaterades: 2017-12-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?