Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

CELAM

Centrumet arbetar för att starta och stödja forskning om psykisk störning, aggressivt antisocialt beteende och moraliskt och straffrättsligt ansvar i en tvärvetenskaplig referensram. Centrumet samverkar med de statliga och landstings-kommunala verksamheter som ansvarar för hanteringen av psykiskt störda lagöverträdare,
d v s Rättsmedicinalverket, den rättspsykiatriska vården samt Kriminalvården.
Länkar: RättsmedicinalverketRågården Rättspsykiatri - Sahlgrenska UniversitetssjukhusetRättspsykiatriska regionkliniken i VäxjöRättspsykiatriskt centrum Trelleborg RPC,  Kriminalvårdens forskning och utvärdering

Forskningsresultat - Nyligen publicerat

 • Thomas Nilsson; Ola Ståhlberg; Maria Råstam; Danilo Garcia; Henrik Anckarsäter (2019).
  Temperament and Character in Childhood-Onset Neurodevelopmental Disorders (Autism Spectrum Disorders and ADHD) , GUP 277124

 

 • P. Gooding; Tova Bennet (2018).
  The Abolition of the Insanity Defense in Sweden and the United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities: Human Rights Brinksmanship or Evidence It Won’t Work? ISSN: 1933-4192, GUP 277223

 

 • Thomas Hartvigsson; Udo Schüklenk (2018).
  Catastrophically ill children, access to unregistered medical interventions and trial recruitment needs: an ethical analysis , GUP 276417

 

 • Ann-Sophie Lindqvist Bagge; Malin Hildebrand Karlén; Claudia Fahlke (2018).
  Ompröva det skriftliga specialistarbetet. , GUP 276091

 

 • Malin Hildebrand Karlén; Ann-Sophie Lindqvist Bagge; Claudia Fahlke; Kerstin Armelius (2018).
  Alcohol intoxicated witnesses' interpretation of social behavior in intimate partner violence ISSN: 08884080, GUP 276082

 

 • Danilo Garcia; Ali Al Nima; Thomas Nilsson; Sebastian Lundström; Kevin M. Cloninger; Henrik Anckarsäter; C. Robert Cloninger (2019).
  Twins’ and Their Mothers’ Personality: Temperament and Character Clusters , GUP 271411

 

 • Kevin M. Cloninger; Alexandre Granjard; Clara Amato; Ali Al Nima; Patricia Rosenberg; Erik Lindskär; Anna Andersson; Thomas Nilsson; Alinda Muszynski; Nigel Lester; C. Robert Cloninger; Danilo Garcia (2019).
  The Health Effects of Anthropedia’s Well-Being Coaching: A 6-Month Pilot Study Among Long-Term Unemployment Swedish Young Adults , GUP 270461

 

Läs mer

Omvärldsbevakning

 • "Signaler om brister i samordningen" - rättskedjans fyra myndigheter under Riksrevisionens lupp
  Efter ett flertal signaler om brister bland rättsvårdande myndigheter har Riksrevisionen beslutat att styrningn av den så kallade "rättskedjan" ska granskas. I rättskedjan ingår polis, åklagare, domstolar och kriminalvård.
  Artikel i Dagens Juridik 7 nov, 2018

 

 • HFD säger nej - psykiatrikers beslut om isolering får inte överklagas i domstol
  Personer som är dömda till rättspsykiatrisk vård har inte rätt att överklaga chefsöverläkarens beslut om "avskildhet" - alltså isolering - till domstol. Det står klart sedan kammarrätten avvisat en patient överklagande och Högsta förvaltningsdomstolen nu har sagt nej till att pröva frågan.
  Artikel i Dagens Juridik 15 okt, 2018

 

 • MRI kan skilja depression från bipolär sjukdom
  Att undersöka hjärnan med magnetisk resonanstomografi, MRI, skulle kunna vara ett hjälpmedel för att skilja personer med depression respektive bipolär sjukdom åt.
  Vetenskapsradion fredag 7 september

 • Nya rön mot depression
  Var femte person i Sverige får diagnosen depression. Men alla blir inte hjälpta av de behandlingar som finns. Kan nygamla metoder vara lösningen i jakten på ett botemedel mot depression?
  Radioprogram Sveriges Radio P1 Kropp & Själ 

 • ”Oetiskt utvärdera verksamheten med egna forskare”
  Kriminalvårdens egna forskare och/eller medlemmarna i vetenskapliga rådet är också författare till samtliga rapporter/utvärderingar som publicerats under 2018. Frånvaron av oberoende forskare i granskning av verksamheten är alarmerande ur etisk synpunkt, skriver forskarna Anders Bruhn och Odd Lindberg.
  SLUTREPLIK DN DEBATT 5/8

 

 • ”Öppet forskningsklimat viktigt för Kriminalvården”
  Kriminalvården verkar för att minska risker för återfall i brott. En viktig del i arbetet är samarbete med andra samhällsaktörer, inte minst med akademin. Vi delar inte den bild som Bruhn och Lindberg målar upp i sin debattartikel. Tvärtom, både intern och extern forskning bidrar till en ständigt förbättrad, rättssäker och evidensbaserad kriminalvård, skriver kriminalvårdsdirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark.
  REPLIK DN DEBATT 5/8

   

 Fler artiklar och länkar

 

Forskarutbildning

Vi har en väl utbyggd forskarutbildning, bestående av master/specialitetsuppsatser, forskarutbildning och post-doc perioder. I regel är forskarstudenter kliniker (läkare, psykologer, kuratorer, fysioterapeuter, sjuksköterskor) anställda i de olika verksamheter som samarbetar med oss, men vi har också externt rekryterade forskarstudenter när det är möjligt, även icke-kliniker. Under det senaste decenniet har vi haft minst en disputation om året, där alla antingen fortsatt forska efter doktorsexamen eller uppnått pensionsålder. Våra post-docs har i regel fortsatt vetenskapliga karriärer, de flesta är idag professorer eller docenter.

Intressant

Welcome to the 13th Nordic Symposium on Forensic Psychiatry

Nu finns möjligheten att anmäla sig till det trettonde nordiska rättspsykiatriska symposiet (13th Nordic Symposium on Forensic Psychiatry) som äger rum i Göteborg den 20-22 augusti 2019. Jag hoppas få se så många som möjligt av er där! Ni är varmt välkomna att lämna in abstracts för föredrag eller posterpresentation, eller att erbjuda er att organisera en session.

Länk för information och anmälan: www.rmv.se/nsfp

Steven Pinker: Vi människor har stor kapacitet att förbättra världen

Många är rädda för att verka dumma i huvudet om de erkänner att mycket i världen faktiskt blivit bättre, tror Steven Pinker. Själv erkänner han villigt att vi har ”mycket, mycket stora problem” men vill också övertyga oss om att vi har kapacitet att göra något åt dem.

Insidan Dagens Nyheter  2018-12-05

Unik rapport om extremism och organiserad brottslighet förvånar

Brutalt våld, droger och ekonomisk brottslighet. En unik rapport som SVT Nyheter tagit del av har kartlagt Sveriges extremister, fotbollsfirmor och kriminella nätverk.
De är totalt 15 244 personer – alltså många fler, mer utbildade och bättre organiserade än forskarna räknat med.
– I princip har varje siffra som vi har tagit fram varit en aha-upplevelse, säger Amir Rostami, en av forskarna bakom rapporten.

SVT Nyheter 2018-11-12

En av de största studierna som genomförts av somatiska störningar kopplat med utvecklingsneurologiska störningar

En ny studie på 28058 svenska 9-och 12-åriga tvillingar visade signifikant överrepresentation av epilepsi, migrän, astma, cancer, laktos, celiaki, diarré, förstoppning och enures/ encopresis hos barn med autismspektrumstörningar (ASD), ADHD, inlärningsstörning eller kombinationer av dessa. Det är en av de största studierna som genomförts av somatiska störningar kopplat med utvecklingsneurologiska störningar. Studien har publicerats i Journal of Autism and Developmental Disorders. CELAM har varit en av de initierande grupperna bakom studien och utvecklat telefonintervjun som metod för att bedöma störningar i neurologisk utveckling. Studien är ett samarbete med Gillbergcentrum (GNC) vid Göteborgs universitet, Högskolan Väst och Karolinska Institutet. Försteförfattaren, Dr Steareh Alabaf, deltog i amanuensprogrammet vid Sahlgrenska Akademin och CELAM var värd under perioden studien genomfördes.
GUP 269775

 

CELAMs kalender

Till kalendern

Sociala medier

CELAM:


 

 

Henrik Anckarsäter:

 

Sidansvarig: Stefan Axelsson
Sidan uppdaterades: 2019-02-19 07:49

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Partners:

Sidansvarig: Stefan Axelsson|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?