Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

CELAM

Centrumet arbetar för att starta och stödja forskning om psykisk störning, aggressivt antisocialt beteende och moraliskt och straffrättsligt ansvar i en tvärvetenskaplig referensram. Centrumet samverkar med de statliga och landstings-kommunala verksamheter som ansvarar för hanteringen av psykiskt störda lagöverträdare,
d v s Rättsmedicinalverket, den rättspsykiatriska vården samt Kriminalvården.
Länkar: Rättsmedicinalverket, Rättspsykiatri - Sahlgrenska UniversitetssjukhusetRättspsykiatriska regionkliniken i VäxjöRättspsykiatriskt centrum Trelleborg RPC,  Kriminalvårdens forskning och utvärdering

Forskningsresultat - Nyligen publicerat

 • Märta Wallinius; Johannes Nordholm; Fredrik Wagnström; Eva Billstedt (2019).
  Cognitive functioning and aggressive antisocial behaviors in young violent offenders. ISSN: 1872-7123, GUP 278164

 

 • Margherita Malanchini; Emily Smith-Woolley; Ziada Ayorech; Kaili Rimfeld; Eva Krapohl; Eero Vuoksimaa; Tellervo Korhonen; Meike Bartels; Toos C E M van Beijsterveldt; Richard J Rose; Sebastian Lundström; Henrik Anckarsäter; Jaakko Kaprio; Paul Lichtenstein; Dorret I Boomsma; Robert Plomin (2019).
  Aggressive behaviour in childhood and adolescence: the role of smoking during pregnancy, evidence from four twin cohorts in the EU-ACTION consortium. ISSN: 1469-8978, GUP 268914

 

 • Setareh Alabaf; Christopher Gillberg; Sebastian Lundström; Paul Lichtenstein; Nóra Kerekes; Maria Råstam; Henrik Anckarsäter (2019).
  Physical health in children with neurodevelopmental disorders. ISSN: 1573-3432, GUP 269775

 

 • Mark J Taylor; Henrik Larsson; Christopher Gillberg; Paul Lichtenstein; Sebastian Lundström (2019).
  Investigating the childhood symptom profile of community-based individuals diagnosed with attention-deficit/hyperactivity disorder as adults. ISSN: 1469-7610, GUP 278133

 

 • Setareh Alabaf; Christopher Gillberg; Sebastian Lundström; Paul Lichtenstein; Nóra Kerekes; Maria Råstam; Henrik Anckarsäter (2019).
  Correction to: Physical health in children with neurodevelopmental disorders. ISSN: 1573-3432, GUP 278129

 

 • Lena Nylander; Peter Andiné (2019).
  Vuxna med intellektuell funktionsnedsättning i psykiatrin , GUP 277605

 

 • Danilo Garcia; Kevin M. Cloninger; Erica Schütz; Clara Amato; Franco Lucchese; Lil Carleheden Ottosson; Henrik Anckarsäter; C. Robert Cloninger (2019).
  Resilience Profiles (Harm Avoidance, Persistence, and Self-directedness) among Swedish Clergy , GUP 277767

 

 • Danilo Garcia; Kevin M. Cloninger; Sverker Sikström; Henrik Anckarsäter; C. Robert Cloninger (2019).
  A Ternary Model of Personality: Temperament, Character, and Identity , GUP 269284
   

Läs mer

Omvärldsbevakning

 • ”Bättre och snabbare utredning av brott” – lagförslag ska förenkla kameraövervakning
  Förra veckan överlämnade regeringen en remiss till Lagrådet med förslag som ska förenkla för brottsbekämpande myndigheter att sätta upp kameror på allmänna platser. Lagförslaget innebär att kamerabevakningslagen ändras så att de brottsbekämpande myndigheterna tillåts bedriva kamerabevakning utan tillstånd av Datainspektionen.
  Artikel i Dagens Juridik 9 maj, 2019

 

 • Förstärk förmågan att förebygga återfall i brott – riksdagen riktar uppmaningar till regeringen
  Förra veckan riktade riksdagen fyra tillkännagivanden, uppmaningar, till regeringen gällande kriminalvården. Bland annat uppmanar riksdagen regeringen att förstärka kriminalvårdens arbete med att förebygga återfall i brott och inrätta en särskild enhet inom Kriminalvården för ungdomar som begår grova brott.
  Artikel i Dagens Juridik 4 maj, 2019


 • ”Belägg saknas för att mer terapi minskar återfall”
  SVAR PÅ INSÄNDARE. Det finns inga belägg för att mer individuell terapi för intagna på kriminalvårdsanstalter skulle minska återfallen. Dessutom skulle en ökad individualisering kosta mer för skattebetalarna, skriver Martin Lardén, chef för behandlingsprogram på Kriminalvården.
  DN Åsikt 2019-05-07 

 

 • ”Mer terapi för oss intagna förhindrar återfall”
  Inför individuellt anpassade och terapeutiskt verksamma behandlingsmetoder för oss våldsbrottsdömda. Kriminalvården måste styras mer av humanistiska värden och våga lita på att människan går att påverka, skriver Andreas Johansson, intagen inom kriminalvården.
  DN Åsikt 2019-05-03

 

 • Regeringen vill utreda medicinska åldersbedömningar
  En utredning ska tillsättas för att se över de medicinska åldersbedömningarna. Det har Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommit överens om, erfar Svenska Dagbladet.
  Artikel i Lakartidningen.se 2019-04-09

 

 • ”Brottsförebyggande arbete prioriteras inte i kommunerna” – Brå håller rikstäckande konferens
  Trots regeringens satsning på ett brottsförebyggande arbete har inte kommunerna prioriterat det brottsförebyggande arbetet tillräckligt. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Nu i veckan hålls därför konferensen ”Råd för framtiden” för diskussion om läget och den fortsatta utvecklingen.
  Artikel i Dagens Juridik 4 april, 2019

 

 • Antalet obduktioner ökar - högsta siffran på 25 år - nu slår Rättsmedicinalverket larm
  Antalet rättspsykiatriska utredningar och antalet obduktioner ökar kraftigt, och nu slår Rättsmedicinalverket larm. - Vad gäller rättspsykiatriska undersökningar har vi nått kapacitetstaket, säger generaldirektör Lars Werkström.
  Artikel i Dagens Juridik 27 januari, 2019

 

 • Självmord kort tid efter utskrivning från psykiatrisk klinik
  Risken för suicid är förhöjd den första tiden efter utskrivning från psykiatrisk klinik, och för den ansvarige läkaren är det angeläget att så bra som möjligt kunna värdera risken när uppföljning ska planeras. Syftet med denna studie var att undersöka risken för suicid den allra första tiden efter utskrivning i en stor kohort.
  Artikel i Lakartidningen.se 2019-02-13
   

 Fler artiklar och länkar

 

Forskarutbildning

Vi har en väl utbyggd forskarutbildning, bestående av master/specialitetsuppsatser, forskarutbildning och post-doc perioder. I regel är forskarstudenter kliniker (läkare, psykologer, kuratorer, fysioterapeuter, sjuksköterskor) anställda i de olika verksamheter som samarbetar med oss, men vi har också externt rekryterade forskarstudenter när det är möjligt, även icke-kliniker. Under det senaste decenniet har vi haft minst en disputation om året, där alla antingen fortsatt forska efter doktorsexamen eller uppnått pensionsålder. Våra post-docs har i regel fortsatt vetenskapliga karriärer, de flesta är idag professorer eller docenter.

Intressant

Welcome to the 13th Nordic Symposium on Forensic Psychiatry

Nu finns möjligheten att anmäla sig till det trettonde nordiska rättspsykiatriska symposiet (13th Nordic Symposium on Forensic Psychiatry) som äger rum i Göteborg den 20-22 augusti 2019. Jag hoppas få se så många som möjligt av er där! Ni är varmt välkomna att lämna in abstracts för föredrag eller posterpresentation, eller att erbjuda er att organisera en session.

Länk för information och anmälan: www.rmv.se/nsfp

Steven Pinker: Vi människor har stor kapacitet att förbättra världen

Många är rädda för att verka dumma i huvudet om de erkänner att mycket i världen faktiskt blivit bättre, tror Steven Pinker. Själv erkänner han villigt att vi har ”mycket, mycket stora problem” men vill också övertyga oss om att vi har kapacitet att göra något åt dem.

Insidan Dagens Nyheter  2018-12-05

Unik rapport om extremism och organiserad brottslighet förvånar

Brutalt våld, droger och ekonomisk brottslighet. En unik rapport som SVT Nyheter tagit del av har kartlagt Sveriges extremister, fotbollsfirmor och kriminella nätverk.
De är totalt 15 244 personer – alltså många fler, mer utbildade och bättre organiserade än forskarna räknat med.
– I princip har varje siffra som vi har tagit fram varit en aha-upplevelse, säger Amir Rostami, en av forskarna bakom rapporten.

SVT Nyheter 2018-11-12

En av de största studierna som genomförts av somatiska störningar kopplat med utvecklingsneurologiska störningar

En ny studie på 28058 svenska 9-och 12-åriga tvillingar visade signifikant överrepresentation av epilepsi, migrän, astma, cancer, laktos, celiaki, diarré, förstoppning och enures/ encopresis hos barn med autismspektrumstörningar (ASD), ADHD, inlärningsstörning eller kombinationer av dessa. Det är en av de största studierna som genomförts av somatiska störningar kopplat med utvecklingsneurologiska störningar. Studien har publicerats i Journal of Autism and Developmental Disorders. CELAM har varit en av de initierande grupperna bakom studien och utvecklat telefonintervjun som metod för att bedöma störningar i neurologisk utveckling. Studien är ett samarbete med Gillbergcentrum (GNC) vid Göteborgs universitet, Högskolan Väst och Karolinska Institutet. Försteförfattaren, Dr Steareh Alabaf, deltog i amanuensprogrammet vid Sahlgrenska Akademin och CELAM var värd under perioden studien genomfördes.
GUP 269775

 

CELAMs kalender

Till kalendern

Sociala medier

CELAM:


 

 

Henrik Anckarsäter:

 

Sidansvarig: Stefan Axelsson
Sidan uppdaterades: 2019-02-19 07:49

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Partners:

Sidansvarig: Stefan Axelsson|Sidan uppdaterades: 2019-05-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?