Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

CELAM

Centrumet arbetar för att starta och stödja forskning om psykisk störning, aggressivt antisocialt beteende och moraliskt och straffrättsligt ansvar i en tvärvetenskaplig referensram. Centrumet samverkar med de statliga och landstings-kommunala verksamheter som ansvarar för hanteringen av psykiskt störda lagöverträdare,
d v s Rättsmedicinalverket, den rättspsykiatriska vården samt Kriminalvården.
Länkar: Rättsmedicinalverket, Rättspsykiatri - Sahlgrenska UniversitetssjukhusetRättspsykiatriska regionkliniken i VäxjöRättspsykiatriskt centrum Trelleborg RPC,  Kriminalvårdens forskning och utvärdering

Forskningsresultat - Nyligen publicerat

 • Sara Ljungdahl; Christer Ehrnborg; Bengt O Eriksson; Ann-Sophie Lindqvist Bagge; Tommy Moberg; Claudia Fahlke; Thord Rosén (2019).
  Patients who seek treatment for AAS-abuse in Sweden: description of characteristics, substance pattern and mortality rate , GUP 282148

  

 • Ian Campbell; Sebastian Lundström; Hendrik Larsson; Paul Lichtenstein; Gitta Lubke (2019).
  The relation between the age at diagnosis of problem behaviors related to aggression and distal outcomes in Swedish children. ISSN: 1435-165X, GUP 278169

  

 • N. Kerekes; S. Brandstrom; Thomas Nilsson (2019).
  Imprisoning Yoga: Yoga Practice May Increase the Character Maturity of Male Prison Inmates ISSN: 1664-0640, GUP 282036

  

 • Carl Delfin; H. Krona; Peter Andiné; E. Ryding; Märta Wallinius; B. Hofvander (2019).
  Prediction of recidivism in a long-term followup of forensic psychiatric patients: Incremental effects of neuroimaging data ISSN: 1932-6203, GUP 281920

   

Läs mer

Omvärldsbevakning

 

 • Allt fler rättspsykiatriska undersökningar
  Antalet rättspsykiatriska undersökningar som görs har ökat, och det kan leda till att rättegångar drar ut på tiden.
  Inslag i SR Nyheter (Ekot) 13 juli, 2019

 

 • Fallet Flink ändrade svensk rättspraxis
  Det är 25 år sedan fänriken Mattias Flink avlossade sina 47 skott i Falun och dödade sju personer en juninatt. Än i dag är det Sveriges värsta masskjutning och det fall som haft störst betydelse för modern svensk rättspsykiatri.
  Artikel i Svenska Dagbladet 10 juni, 2019

 

 • ”Bättre och snabbare utredning av brott” – lagförslag ska förenkla kameraövervakning
  Förra veckan överlämnade regeringen en remiss till Lagrådet med förslag som ska förenkla för brottsbekämpande myndigheter att sätta upp kameror på allmänna platser. Lagförslaget innebär att kamerabevakningslagen ändras så att de brottsbekämpande myndigheterna tillåts bedriva kamerabevakning utan tillstånd av Datainspektionen.
  Artikel i Dagens Juridik 9 maj, 2019

 

 • Förstärk förmågan att förebygga återfall i brott – riksdagen riktar uppmaningar till regeringen
  Förra veckan riktade riksdagen fyra tillkännagivanden, uppmaningar, till regeringen gällande kriminalvården. Bland annat uppmanar riksdagen regeringen att förstärka kriminalvårdens arbete med att förebygga återfall i brott och inrätta en särskild enhet inom Kriminalvården för ungdomar som begår grova brott.
  Artikel i Dagens Juridik 4 maj, 2019


 • ”Belägg saknas för att mer terapi minskar återfall”
  SVAR PÅ INSÄNDARE. Det finns inga belägg för att mer individuell terapi för intagna på kriminalvårdsanstalter skulle minska återfallen. Dessutom skulle en ökad individualisering kosta mer för skattebetalarna, skriver Martin Lardén, chef för behandlingsprogram på Kriminalvården.
  DN Åsikt 2019-05-07 

 

 • ”Mer terapi för oss intagna förhindrar återfall”
  Inför individuellt anpassade och terapeutiskt verksamma behandlingsmetoder för oss våldsbrottsdömda. Kriminalvården måste styras mer av humanistiska värden och våga lita på att människan går att påverka, skriver Andreas Johansson, intagen inom kriminalvården.
  DN Åsikt 2019-05-03

 

 • Regeringen vill utreda medicinska åldersbedömningar
  En utredning ska tillsättas för att se över de medicinska åldersbedömningarna. Det har Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommit överens om, erfar Svenska Dagbladet.
  Artikel i Lakartidningen.se 2019-04-09

 

 • ”Brottsförebyggande arbete prioriteras inte i kommunerna” – Brå håller rikstäckande konferens
  Trots regeringens satsning på ett brottsförebyggande arbete har inte kommunerna prioriterat det brottsförebyggande arbetet tillräckligt. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Nu i veckan hålls därför konferensen ”Råd för framtiden” för diskussion om läget och den fortsatta utvecklingen.
  Artikel i Dagens Juridik 4 april, 2019

 

 • Stamcellsforskaren som spårar psykiatrisk sjukdom
  Kan utvecklingsstörningar, schizofreni och autism förklaras genom att följa hjärncellers utveckling? En vision är att ta fram behandlingar med transplantation av en viss sorts hjärnceller.
  Avsnitt i  SR - Vetandets Värld 21 mars, 2019

  

 Fler artiklar och länkar

 

Forskarutbildning

Vi har en väl utbyggd forskarutbildning, bestående av master/specialitetsuppsatser, forskarutbildning och post-doc perioder. I regel är forskarstudenter kliniker (läkare, psykologer, kuratorer, fysioterapeuter, sjuksköterskor) anställda i de olika verksamheter som samarbetar med oss, men vi har också externt rekryterade forskarstudenter när det är möjligt, även icke-kliniker. Under det senaste decenniet har vi haft minst en disputation om året, där alla antingen fortsatt forska efter doktorsexamen eller uppnått pensionsålder. Våra post-docs har i regel fortsatt vetenskapliga karriärer, de flesta är idag professorer eller docenter.

Intressant

Premiär för filmen "Quick" 20/9

Bergwallkommissionens uppdrag var att utreda vad som hände när Thomas Quick (senare Sture Bergwall) dömdes för mord han inte hade begått, och hur liknande fel skall undvikas i framtiden.
Henrik Ankarsäters brev till Bergwallkommissionen.  

Blogginlägg två (2) om gärningsmannaprofilering

Henrik Anckarsäter om 
Gärningsmannaprofilering i utreningen av mordet på Olof Palme.

Henrik Anckarsäters blogg

Peter Andiné blir intervjuad om rättspsykiatriska vårdens utmaningar.

Samtalet börjar ca. 1 tim. och 10 min. in i programmet. 
Eftermiddag i P4 Sörmland 25 juli kl 15.03.

Steven Pinker: Vi människor har stor kapacitet att förbättra världen

Många är rädda för att verka dumma i huvudet om de erkänner att mycket i världen faktiskt blivit bättre, tror Steven Pinker. Själv erkänner han villigt att vi har ”mycket, mycket stora problem” men vill också övertyga oss om att vi har kapacitet att göra något åt dem.

Insidan Dagens Nyheter  2018-12-05

Unik rapport om extremism och organiserad brottslighet förvånar

Brutalt våld, droger och ekonomisk brottslighet. En unik rapport som SVT Nyheter tagit del av har kartlagt Sveriges extremister, fotbollsfirmor och kriminella nätverk.
De är totalt 15 244 personer – alltså många fler, mer utbildade och bättre organiserade än forskarna räknat med.
– I princip har varje siffra som vi har tagit fram varit en aha-upplevelse, säger Amir Rostami, en av forskarna bakom rapporten.

SVT Nyheter 2018-11-12

En av de största studierna som genomförts av somatiska störningar kopplat med utvecklingsneurologiska störningar

En ny studie på 28058 svenska 9-och 12-åriga tvillingar visade signifikant överrepresentation av epilepsi, migrän, astma, cancer, laktos, celiaki, diarré, förstoppning och enures/ encopresis hos barn med autismspektrumstörningar (ASD), ADHD, inlärningsstörning eller kombinationer av dessa. Det är en av de största studierna som genomförts av somatiska störningar kopplat med utvecklingsneurologiska störningar. Studien har publicerats i Journal of Autism and Developmental Disorders. CELAM har varit en av de initierande grupperna bakom studien och utvecklat telefonintervjun som metod för att bedöma störningar i neurologisk utveckling. Studien är ett samarbete med Gillbergcentrum (GNC) vid Göteborgs universitet, Högskolan Väst och Karolinska Institutet. Försteförfattaren, Dr Steareh Alabaf, deltog i amanuensprogrammet vid Sahlgrenska Akademin och CELAM var värd under perioden studien genomfördes.
GUP 269775

CELAMs kalender

Till kalendern

Sociala medier

CELAM:


 

 

Henrik Anckarsäter:

 

Sidansvarig: Stefan Axelsson
Sidan uppdaterades: 2019-10-23 12:45

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Partners:

Sidansvarig: Stefan Axelsson|Sidan uppdaterades: 2019-05-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?