• Eva Billstedt utsedd till professor

[2017-08-30] Gillbergcentrum gratulerar Eva Billstedt som enligt beslut av rektor har befordrats till professor i psykologi med inriktning mot barn- och ungdomspsykiatri.

• Ny studie tillbakavisar att antidepressiva läkemedel inte fungerar

[2017-08-28] Den uppmärksammade teorin om att antidepressiva läkemedel är medicinskt verkningslösa avfärdas nu i en studie vid Sahlgrenska akademin. I en artikel publicerad i Molecular Psychiatry punkteras resonemanget om att det är psykologi som ligger bakom medicinernas antidepressiva effekt.

• Ny metod främjar ögonkontakt med autistiska barn

[2017-05-26] En ny metod utvecklad vid Göteborgs universitet har positiva effekter i behandling av barn med autism. Det visas i en avhandling från Göteborgs universitet där den här metoden jämförts med andra.

• Stödåtgärder avgörande vid avhopp från kriminella gäng

[2017-05-17] Att bli pappa är ofta ett godtagbart skäl för att lämna ett kriminellt gäng och börja leva ett Svensson-liv. Men för att avhoppsprocessen ska lyckas krävs genomtänkta stödåtgärder från flera håll i samhället.

• Kortisolöverskott slår hårt mot naturlig DNA-process och psykisk hälsa

[2017-03-28] Höga halter av stresshormonet kortisol i kroppen påverkar viktiga DNA-processer och ökar risken för långvarig psykisk ohälsa. Sambanden framkommer i en studie från Sahlgrenska akademin på patienter med Cushing's syndrom, men fynden öppnar också för ny hantering av andra stressrelaterade tillstånd som ångest, depression och posttraumatisk stress.