• Ny metod främjar ögonkontakt med autistiska barn

[2017-05-26] En ny metod utvecklad vid Göteborgs universitet har positiva effekter i behandling av barn med autism. Det visas i en avhandling från Göteborgs universitet där den här metoden jämförts med andra.

• Stödåtgärder avgörande vid avhopp från kriminella gäng

[2017-05-17] Att bli pappa är ofta ett godtagbart skäl för att lämna ett kriminellt gäng och börja leva ett Svensson-liv. Men för att avhoppsprocessen ska lyckas krävs genomtänkta stödåtgärder från flera håll i samhället.

• Kortisolöverskott slår hårt mot naturlig DNA-process och psykisk hälsa

[2017-03-28] Höga halter av stresshormonet kortisol i kroppen påverkar viktiga DNA-processer och ökar risken för långvarig psykisk ohälsa. Sambanden framkommer i en studie från Sahlgrenska akademin på patienter med Cushing's syndrom, men fynden öppnar också för ny hantering av andra stressrelaterade tillstånd som ångest, depression och posttraumatisk stress.

• Känslor och objektivitet i rättssalen

[2017-02-07] Rättvisan är blind och besluten är strikt objektiva. Så ser idealbilden ut av hur rättsväsendet skall fungera. Men det finns en annan sida av saken; de känslor som alla inblandade har, exempelvis domare och åklagare, och den emotionella information som oftast inhämtas i tysthet Åsa Wettergren fortsätter sina studier om känslor och känslohantering i domstolar. Nu skall Åsa och hennes kollegor även studera emotioner i hovrätterna.

• Bestående autistiska drag hos kvinnor med anorexi

[2017-02-07] Kvinnor med anorexi uppvisar tydliga autistiska drag, även sedan ätstörningen klingat av och de uppnått normalvikt, visar forskning vid Sahlgrenska akademin. Likheterna mellan anorexi och autism hos kvinnor syns också i den del av hjärnan som styr den sociala förmågan.